Tema ”Kvinnlighet”

Tema-Kvinnlighet

Förra månaden skrev jag kring temat ”Manlighet”. Det blev ett ganska mastigt inlägg där jag i princip demonterade hela begreppet kring vad som är manligt och kritiserade hela idén bakom det.

Kortfattat försökte jag förklara hur det vi kallar för manliga karaktärsdrag egentligen är något som härstammar från årtusenden tillbaka då dessa atributer fyllde viktigare funktioner, men att de manliga karaktärsdragen idag blivit högst ytliga. Jag föreslår att du går in och läser det då jag därigenom indirekt berättar hur jag ser även på det vi karaktäriserar som kvinnligt och det känns onödigt att upprepa mig alltför mycket.

Nu är det dags för mig och filmbloggnätverket ”Filmspanarna” att följa upp förra månadens ämne genom att skriva kring temat ”Kvinnlighet”!

Jag kan även rekommendera temainlägget ”Kvinnan på film” som jag publicerade i år på den internationella kvinnodagen, där jag ställer frågan ”kan en svag kvinna vara en stark kvinnlig karaktär?”. Detta går att läsa här!

MSDGOWI EC001

För att hävda min ståndpunkt tidigt kan jag ju enkelt uttrycka mig som så att jag klart och tydligt inte tycker att man genom rena normaliteter ska hävda att det finns typiskt kvinnliga funktioner som skiljer kvinna från man.

”Kvinnlighet” ska vara något som visar att personen i fråga är kvinna och inte man, vilket väl betyder att man inte kan ha dessa drag i sin person ifall man är just man?

Vi kan räkna upp typiska kännetecken människan ofta nämner som typiskt ”kvinnligt”, såsom annorlunda könsorgan, annorlunda kroppsform och förutsättningar för muskelväxt, tidigare mognadsförmåga, graviditetskompabilitet, menstruation, större bröst och amningsfunktioner, ljusare röstläge.

Även större känslighet, högre förmåga för omtanke, elegantare närvaro, större besatthet vid sitt utseende, sämre förmåga att köra motorfordon, större tendens att ta en position i bakgrunden och högre vilja att bilda familj. Samtliga dessa är attribut som är högst subjektiva och även om många vill få detta till typiskt kvinnliga kännetecken så är det inte det.

Detta är ”kvinnlighet” i ett nötskal. Fysiska attribut där vi konkret kan påstå att kvinnan fyller andra funktioner än mannen även idag. Eller? Nej, givetvis inte.

Some-Like-It-Hot-marilyn-monroe-16478331-1171-900

Det här är endast enligt många människor så kallade normer för vad som skiljer kvinnor från män, men män kan även dom ha dessa attribut utan att för den delen vara kvinnor och kvinnor kan utan tvekan sakna det ena och det andra av dessa attribut utan att för den delen upphöra att vara en kvinna. Detta eftersom vi förstorat dessa kännetecken själva i efterhand.

Saknar en kvinna förmågan att föda barn så är hon fortfarande kvinna. Saknar en kvinna ”funktionella” bröst så är hon fortfarande kvinna. Är en kvinna starkare än en man så är hon fortfarande ingen man. Kör hon bil exemplariskt – eller kanske snarare som en fartdåre, så är hon fortfarande inte en man. Och så vidare, i all oändlighet.

Innan jag tänkte mig för ville jag påstå att det kvinnliga könsorganet är det enda attributet som skiljer en kvinna från en man, men jag ångrade mig genom lite eftertanke.

Om vi leker med tanken att en kvinna har förlorat hela underkroppen från midjan och neråt men fortsätter leva sitt liv trots den förlusten, upphör hon då att vara kvinna? Hon har ju inte längre sitt könsorgan – det mest kritiska kännetecknet, kvar. Faktum är att hon inte skulle övergå till att bli en man heller, utan enligt min fysiska prioritetslista skulle hon bli ett ”ingenting”. Hon skulle vara könlös.

Så även om det finns kännetecken som kategoriserar kvinnor som annorlunda jämfört med män så är det högst subjektivt och subjektivitet tingar oss människor att enas genom en kollektiv kategorisering och detta gör oss förblindade och dummare som ras.

linda-mulher

Jag är medveten om att min existensiella diskussion kan låta väldigt ”nazi-Mengele”-aktigt dömande och steril, men jag försöker endast konkretisera hur pass ytligt och enkelspårig vår kategorisering av män och kvinnor egentligen är.

Den enda funktionen den fyller är för att vi som människor ska veta vilka kön vi har så att vi kan fortplanta oss med varandra och fortsätta leva vidare som ras. Därav är könsorganet det kritiska kännetecknet och därför kategorierar vi oss som olika kön.

Vi kan endast ”vara” i våra egna ögon eller i andras ögon – och vi är nödvändigtvis inte samma sak i våra ögon som i andras.

De typiska, kvinnliga kännetecknen gör mannen trygg om vad han har kvinnan och kvinnan får i sin tur bekräftelse på att hon faktiskt är en kvinna, eller ”kvinnlig”. Väldigt simpelt, men sant.

d-is-for-dirty-dancing

Jag vill fortsätta det här inlägget med att fokusera mer på hur kvinnan porträtterats i filmens värld. Eller snarare hur hon brukar porträtteras. Jag hänvisar återigen till mitt inlägg från i våras då jag pratar om vad som egentligen är en stark kvinnlig karaktär på film. Resten av mina argument blir därför ganska spontana och mer känslostyrda från och med nu.

”NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJJJJe!!!!!!”Magnus Betnér (ståuppkomiker)

Precis så kan jag känna när jag ser kvinnor på film. Inte för att jag har något emot kvinnor, nej nej. Jag reagerar så eftersom de kvinnliga karaktärerna sällan är annat än normativa, ensidiga, underutvecklade eller underanvända skitkaraktärer. Western-genren är ju – framför allt, ett hopplöst exempel på hur kvinnan brukar skildras. Hushållerskor, hjälplösa jungfruar eller prostituerade, kort och gott.

Ofta eftersom kvinnor på film är skrivna av män, eller för att dom är skrivna av en kvinna som följer den normstruktur vi gemensamt byggt upp i våra samhällen. Mitt agg riktas särskilt mot den amerikanska filmkultur vi så ofta konsumerar, men även om det syns aningen mer där så finns det i hela världen.

Flashdance_011Pyxurz

Irritationen hos mig bubblar paradoxalt nog upp även när vi får se starka, kvinnliga karaktärer och dessa sedan hyllas just för att dom är starka kvinnor som kan visa att det går att vara ”stark” och ”kvinna” på en och samma gång i populärkulturen. Den här ilskan grundar sig i svartsjuka, men en svartsjuka jag kan förklara…

Publiken ser en kvinnlig karaktär som för ovanlighetens skull (tragiskt nog) visar fysisk styrka, eller sinnesstyrka, eller intelligens, eller arbetskompetens, eller som helt enkelt säger ifrån mot en roll hon blir placerad i. Publiken – särskilt den kvinnliga, jublar, hyllar och överöser med beröm.

Jag ser oftast fortfarande en väldigt enkel, okomplex och enkelspårig karaktär men som lyckades med just en sak väldigt bra. En ganska enkel karaktär att skriva just för att det är enkelt, men som hyllas för att den är ovanlig. Flickan i animerade filmen Brave (2012)

Hyllningarna behövs för att vi alla ska känna oss uppmuntrade att skriva fler starka kvinnoroller, men jag sitter ändå kvar i ett läge av skepticism då jag tycker att karaktärerna är alldeles för enkelt skrivna för att hyllas så pass mycket.

Vi är rent generellt alldeles för ovana med styrka hos en kvinnlig karaktär så pass att så fort vi ser ett tecken så lyfts det halvblint fram, trots att karaktären kan vara ganska fyrkantig eller trots att den brister längs med vägen.

brave-merida-hi-res

Om vi istället lämnar hela ”stark kvinna på film”-snacket och går vidare till dom övriga kvinnorna i filmens värld – dom som inte porträtteras som starka utan får sägas vara mer av den gångna tidens standardisering? Hos dessa kan jag givetvis välja att inte bry mig (liksom manusförfattare ofta gjort känns det som), men jag kan inte undvika att bli störd och irriterad gång på gång som tur är.

En typisk standardkvinna på film är vacker, ofta exklusivt klädd, tänker på familjen och eftersträvar kärlek och förhållandet.

Har hon inte en pojkvän så kommer det bli hennes mål under filmens gång och märks det inte av särskilt tydligt så kommer ändå en obligatorisk kyss eller flört på slutet för att knyta ihop säcken. Givetvis blir hon räddad av en man också, för att understryka hur det ska vara.

Inget av det här är lika viktigt hos en manlig karaktär, men hos en kvinnlig karaktär är detta ”mallen” att utgå ifrån, för publikens trevnad och – som så ofta, för den manlige manusförfattarens ego.

28568_kill_bill

Vi kan ju inte säga annat än att det är trevligt att se vackra kvinnor som tänker på sin familj och eftersträvar romantik eftersom vi själva gillar att se det. Allt leder tillbaka till vårt existentiella livsmål som vi undermedvetet programmerats till, om att hitta en bra partner, föda barn och uppfostra dem att fortsätta människans utveckling i nästa led.

Störningsmomentet i att hela tiden se detta porträtteras på film är dock förståeligt. Jag vill se balans, med andra karaktärer som vill något annat än det här och särskilt inte lika tydligt. Jag vill också se en balans där det inte bara är kvinnor som ska behöva ta den här bördan medan männen får frångå den familjära fortlevnadsprincipen.

Kvinnlighet är överskattat, övertydligt, överporträtterat och enformigt. Låt mig se något annat och låt mig slippa kategorisera det som något kvinnligt eller manligt. Lite mindre manssökande kvinnor som vill bli räddade, tack.

Kvinnliga karaktärer jag ofta irriterar mig på:

still-of-anne-hathaway,-chris-pine-and-andrew-callum-in-the-princess-diaries-2--royal-engagement

Film: The Princess Diaries
Årtal: 2001
Karaktär: Mia Thermopolis
Spelad av: Anne Hathaway

Varför karaktären är irriterande: Skolans ankunge tar av sig plugghästbrillorna och blir en vacker, omtyckt prinsessa.

superman-1978-lois-lane-and-superman

Film: Superman
Årtal: 1978
Karaktär: Lois Lane
Spelad av: Margot Kidder

Varför karaktären är irriterande: Driftig kvinna som ändå storögt faller för ”den perfekte mannen” och underlägset överlåter sig åt att bli räddad. Till ytan vill hon dock inte erkänna det, för att på något sätt visa att hon har integritet eller nåt.

5193e30bdee1555682

Film: High School Musical
Årtal: 2006
Karaktär: Gabriella Montez
Spelad av: Vanessa Hudgens

Varför karaktären är irriterande: Skolans pouläraste och duktigaste tjej paras ihop med skolans populäraste och duktigaste sportkille, som hon nöjer sig att stå i skuggan av.

Tema Kvinna still-of-megan-fox-in-transformers

Film: Transformers
Årtal: 2007
Karaktär: Mikaela Banes
Spelad av: Megan Fox

Varför karaktären är irriterande: En tuff brud på ytan som kan meka med bilar bättre än alla män, men på ytan är hon också en supermodell som exponeras som det i scen efter scen efter scen. Insidan då…? Fanns det ens någon sådan? Hon hinner också med att bli förälskad i den nördige pojken och uppfyller alla unga killars dröm på köpet.

Twilight-Bluray-kristen-stewart-14755168-1920-1080

Film: The Twilight Saga
Årtal: 2008-2012
Karaktär: Isabella Swan
Spelad av: Kristen Stewart

Varför karaktären är irriterande: Den kvinnliga outsidern får plötsligt två modellkillar hängandes efter sig som måste konkurera om hennes hjärta och hon måste välja vilken hon ska vara bunden till resten av sitt liv.

Filmkaraktärer som frångår normen för vad som är ”kvinnliga filmkaraktärer”:

diana-2

Film: Network
Årtal: 1976
Karaktär: Diana Christensen
Spelad av: Faye Dunaway

Varför karaktären är intressant: Karriärsmanisk, känslolös kvinna som utnyttjar alla och får erektion av att snacka arbete. Människoliv är för henne endast bönder på ett schackbräde.

xoqmBPLO3kd02uWCyz8MVvO7DlO

Film: Pippi Långstrump
Årtal: 1969
Karaktär: Pippi Långstrump
Spelad av: Inger Nilsson

Varför karaktären är intressant: En ung tjej som tar för sig utan hämningar på alla sätt och vis och dessutom är starkast av alla! Astrid Lindgren har en drös av intressant skrivna kvinnliga karaktärer men måste man välja en endaste så är Pippi given.

4ce2fa6c97ef89333d339dc8be49676e

Film: Boys Don’t Cry
Årtal: 1999
Karaktär: Brandon Teena
Spelad av: Hilary Swank

Varför karaktären är intressant: En kvinna som känner sig mer som en man och därför lever i en manlig skepnad. Den klassiska frågan vi alla får ställa oss är ifall Brandon Teena bör ses som kvinna eller som man? Är det bristen på kvinnlighet som avgör det eller mängden manlighet hon visar – eller är det hon själv som avgör?

Glöm nu inte att läsa vad de andra filmspanarna har att säga om ”Kvinnlighet” på deras respektive bloggar! Det kommer jag själv göra. Kommentera också gärna då det här ämnet är betydligt större än vad som redan står skrivet och det är våra röster som förändrar, inte vår tystnad.

Flmr
Filmitch
Har du inte sett den (podcast)
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Fiffis filmtajm

filmspanarna bred

19 reaktioner till “Tema ”Kvinnlighet””

  1. Mastigt är ordet. Jag ska gå in och repetera ditt manlighets-inlägg och sedan avnjuta detta när jag inte (redan) är sen till jobbet! Återkommer med kommentarer när jag läst!

  2. Jag tycker du hittat många infallsvinklar som är helt på pricken. Det är ju ett ämne som (liksom manlighet) är så stort att det knappt är greppbart. Ja, inte bara stort, det är luddigt och det krävs aktiv tankeverksamhet för att komma fram till hur man egentligen tänker, vad som ”går av bara farten” och vad man faktiskt egentligen har för åsikt i frågan. Du har verkligen tagit dig tid att fundera och det uppskattar jag. Riktigt bra, både text och bilder 🙂

    1. Tackar. 🙂 Ja, jag har fått gnugga huvudet ganska rejält när jag skrev dessa teman, men texterna flög ändå förvånansvärt snabbt ur mig men jag har verkligen blivit mer konkret kring vad jag tycker angående män och kvinnor och våra eventuella skillnader. Det har varit väldigt roligt då tankeverkstad är det man nästan mår som bäst av efter att ha utfört.

  3. Intressant med mycket att kommentera. Men jag väljer en liten sak du tog upp – ”särskilt den kvinnliga, jublar, hyllar och överöser med beröm” ibland när jag ser på film brukar jag för skojs skull som ett tankeexperiment byta kön på skådisarna och då kan en del intressanta situationer dyka upp. T.ex Tarantinos Death proof eller The Last Seduction som hyllats av just kvinnliga recensenter om nu huvudpersonerna i dessa filmer varit män – vilket ramaskri det hade blivit. EGM skrek tex av lycka när tjejerna kickar Russel i slutet av D.P hade hon gjort det om det var ett gäng män på en kvinna? Man kan också göra tvärtom skulle Leathal Weapon funkat med en kvinna i Gibsons roll? oanade filosofiska möjligheter här.

    1. Det där tankeexperimentet är oerhört intressant och nyttigt att tänka på! Har gjort det någon gång förut, men det är något man borde ha som vana just för att lokalisera skillnaderna i skildrandet mellan män och kvinnor på film och i berättande! Lustiga filmer kan det bli också. 🙂

  4. Lustigt att du i dina texter i dessa två tema så mycket pratar om de kroppsliga aspekterna rörande män och kvinnor. Jag ser kvinnlighet som något mycket mer än det fysiologiska. Undrar om det finns en intressant diskussion över några flaskor rött här…? 🙂

    Är Pippi verkligen en karaktär som du stör dig på?

    Anne Hathaway är en av mina favoriter. Hon är mycket bra i det mesta hon gör nu för tiden. Är det inte lite trist att hon var tvungen att gå via The princess diaries för att slå sig in i branschen? För den rollen fick hon väl rimligen ganska mycket för sitt utseende? För det är ju inte en roll som kräver den mest skolade skådespelerskan direkt…

    1. Jag, jag vet att jag har gått in nästan uteslutande om ytliga kännetecken för att skilja på man och kvinna, men det är för att jag tycker att skillnaderna inombords egentligen är ytterst små, men att vi av vanemönster ändå går in i ”manliga” och ”kvinnliga” roller personlighetsmässigt.

      Givetvis finns det drag som är mycket mer förekommande bland kvinnor än bland män, men jag ser inte det som skillnader utan endast vanemönster vi genom vårt ”titta på flocken”-beteende har anammat snarare än att det skulle bero på våra kön. 🙂

      Som nämndes längre ner bland kommentarerna så återfinns Pippi (dock lite otydligt) på listan över kvinnliga karaktärer på film som jag tycker är bra. Jag muckar givetvis inte mot världens starkaste tjej. 🙂

      Ja, jag gillar också Anne Hathaway mycket och hon får utså mycket hån för sin roll i Princess Diaries. Folk tror att hon bara gör sådana RomCom-roller trots att hon gjort dem ganska marginellt jämfört med de mer intressanta rollerna. Det är dock genom romantiska komedier hon har lyfts fram offentligt tidigare under sin karriär och det är tur att hon börjat bli accepterad mer nu tack vare hennes roller i Rachel Getting Married, The Dark Knight Rises och Les Miserables.

      Jag tror – eller jag anser att jag vet 😛 , att Hathaway måste ha castats då dom eftersökte en Julia Roberts-typ, vilket ju är en skådis hon kategoriserats som genom åren. Någon som kan vara enkelt down to earth, vacker och klämkäck på samma gång typ. 🙂

  5. Tack för Magnus Betnér-klippet, det ledde mig till en mängd andra Betnér-klipp på YouTube, och det tackar jag för. Han är inte att leka med.

    I övrigt. Vi nämnde båda Boys Don’t Cry/Hilary Swank. Är det Chris Pine där till höger om Hathaway? Är det Vanessa Hudgens där i High School Musical-bilden? Hur kan hon se yngre ut i Spring Breakers?

    @Henke: Pippi är inte en karaktär som Jimmy stör sig på. Hon ingår i listan ”Filmkaraktärer som frångår normen för vad som är kvinnliga filmkaraktärer”. Den listan kommer sist efter den första listan ”Kvinnliga karaktärer jag ofta irriterar mig på”.

    1. Ja, Youtube är en nästan aldrig sinande källa och mången gång har jag fastnat där i timmar, ja i dagar. 😀 Magnus Betner är grym, med ordets alla betydelser.

      Japp, det är faktiskt Chris Pine, som medverkade i En Prinessas Dagbok 2. Dina ögon spelar dig inte heller ett spratt med att du ser Vanessa Hudgens. Jag tror att åldersfrågetecknen beror på klassikern att hon är uppklädd som en mer proper person på denna bild, medan hon i Spring Breakers genom olika karaktärsdetaljer ska framstå som yngre och därför känns hon yngre.

      I och för sig ska hon ju inte vara yngre än i High School Musical precis, men bilden är dock tagen från High School Musical 3 (vet jag bestämt, men borde nästan skämmas frör att jag vet det!) och i den är hon ju lite äldre iaf.

Kommentera